Pause PHD2 when FF AF?

Cameras, telescopes, focusers and other hardware
User avatar
Rudi
Posts: 139
Joined: 08 Jan 2019, 04:47

Pause PHD2 when FF AF?

Post by Rudi » 07 Aug 2022, 00:20

Is it possible to make AA8 tell PHD2 to pause AG while AA8 does a Full Frame Auto Focus, FF AF, in a sequence?

When using an OAG, PHD2 doesn’t like sudden the large FWHM changes on the guide stars, that occours when doping a FF AF.
/Rudi

Iver
Posts: 86
Joined: 08 Jan 2019, 04:32

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Iver » 07 Aug 2022, 00:57

Hi Rudi, you can convert your sequence to a script. Sequencer menu - create similar script and then add PHD.Pause PHD.Resume into the script.
Iver

User avatar
Rudi
Posts: 139
Joined: 08 Jan 2019, 04:47

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Rudi » 07 Aug 2022, 06:41

Thanks Iver. Don’t know why I didn’t think of that.
I’ll try it next time.
I was a bit busy last night, first night this season and with a new PC configured, so a lot of stuff to be setup and tested ;-)
It would be nice though, with a flag some where in AA Options, called “Pause PHD2 on AF”

Image
/Rudi

Iver
Posts: 86
Joined: 08 Jan 2019, 04:32

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Iver » 07 Aug 2022, 08:44

Sounds like you get out about as often as I do! :( . I'm going to start building an observatory soon, hopefully I'll get more imaging done! BTW prior to AA8 I suggested to Fabio that it would be great if a script could be executed from the sequencer, that would solve your problem.
Iver

User avatar
Rudi
Posts: 139
Joined: 08 Jan 2019, 04:47

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Rudi » 07 Aug 2022, 08:51

Iver wrote:
07 Aug 2022, 08:44
Sounds like you get out about as often as I do! :( . I'm going to start building an observatory soon, hopefully I'll get more imaging done! BTW prior to AA8 I suggested to Fabio that it would be great if a script could be executed from the sequencer, that would solve your problem.
Well, at my latitude (55°N), true darkness just returned. During the summer, I have been busy relaxing (!!!) with my family and friends.
Yes - Iver, build an observatory. That is the best investment I have made for my hobby so far!!!

What a fantastic and flexible idea!!!
A script cell in each sequence row could open up for really a lot of flexibility.
/Rudi

Iver
Posts: 86
Joined: 08 Jan 2019, 04:32

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Iver » 07 Aug 2022, 09:09

55 north? Canadian ? Deutch?
Iver

User avatar
Rudi
Posts: 139
Joined: 08 Jan 2019, 04:47

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Rudi » 07 Aug 2022, 10:51

Danish

Germany doesn’t go above 55°N (well, a minute part of the island Sild does) and not much of Canada is above either ;-)
/Rudi

Dunmunro
Posts: 167
Joined: 10 Jan 2019, 01:11

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Dunmunro » 07 Aug 2022, 23:51

Rudi wrote:
07 Aug 2022, 00:20
Is it possible to make AA8 tell PHD2 to pause AG while AA8 does a Full Frame Auto Focus, FF AF, in a sequence?

When using an OAG, PHD2 doesn’t like sudden the large FWHM changes on the guide stars, that occours when doping a FF AF.
AA8's full frame, multistar AG is excellent and I find it better than PHD2, and of course, it's fully integrated into AA8.

Iver
Posts: 86
Joined: 08 Jan 2019, 04:32

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Iver » 08 Aug 2022, 00:24

I agree with what Duncan said. I used PHD for quite a few years, since the multi star guider was released I have been using it. The calibration also works much better then the previous versions.
Iver

User avatar
Rudi
Posts: 139
Joined: 08 Jan 2019, 04:47

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Rudi » 11 Aug 2022, 04:56

The scripting solution worked fine. I tested it last night.

@fabio: Is there a way to let PHD settle after resuming?
I had a look at APPSTATE, but there's no "setteling" state, there just: Guiding, Paused, Calibrating, Looping, Stopped, LostLock
I could pause for some seconds, but on my setup, PHD2 varies a lot in setteling time.
/Rudi

Iver
Posts: 86
Joined: 08 Jan 2019, 04:32

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Iver » 11 Aug 2022, 15:52

Hi Rudi, here are the parameters for PHD script functions in AA help file.

Start guiding. It's possible to specify the three parameters for settling (pixels, time, timeout) as described in the PHD EventMonitoring interface: https://github.com/OpenPHDGuiding/phd2/ ... Monitoring , for example: PHD.Guide(1.5, 8, 50).

You may want to do a loop so it will not wait forever to settle.
Iver

User avatar
Rudi
Posts: 139
Joined: 08 Jan 2019, 04:47

Re: Pause PHD2 when FF AF?

Post by Rudi » 11 Aug 2022, 16:10

Thank! Exactly what I was looking for.
I am making a script to create mosaics.
I will be needing to do some “centering” slew/platesolve. And I looked in the help, but didn’t find any script commands for this new feature. I guess I’ll have to make a script function for that then ;-)
/Rudi

Post Reply